Fjäderpennan

torsdag 10 mars 2011

Bara en novell

Den här lilla novellen skrev jag för länge sedan. Det är inget som jag upplevt själv men kanske hört genom en del andra kvinnor. Antingen genom anförtroenden eller som ämnen i en bok. I vilket fall så verkar detta teaterstycke vara vardag i en del hem. Och en dag skrev jag en liten berättelse kring detta. Så här blev den.


Dialog
Vi sitter i ett rum, hon och jag. Soffan är ganska sliten och köpt begagnad. Hon har lagat till kaffet, det står färdigt på bordet och det luktar gott av aromen. Blommorna i vasen håller redan på att vissna, hon plockade dem igår.
Blombladen ligger utspridda bland koppar och fat men hon låter dem ligga.
Jag är en man och jag är stolt över det. För jag är stor och stark och inte rädd för något alls. Tryggt sitter jag här med fötterna på jorden, tidningen är redan läst och det är söndag.
Dagen har jag redan planerat. En del dagsverke som inte blivit av ska jag ta itu med. Hon sitter tyst bredvid mig och jag ser på henne.
"Vad tittar du på?", frågar hon aningen frusterat.
"På dig", säger jag och äter en av bullarna.
"Varför tittar du på mig för?", frågar hon och smular sönder ett blomblad mellan fingrarna.
"För att jag tycker om att se på dig", svarar jag enkelt och tar för mig av bullarna. De är goda.
Tyst dricker hon ur kaffekoppen, biter försiktigt i en bulle och lägger benen i kors.
Jag är färdig med kaffestunden. Reser mig för att ta mig för det jag föresatt mig och jag tackar för kaffet och går.

Hon.
Blombladen föll så fort, jag måste plocka bort dem från bordet. Jag känner deras mjuka blad mellan mina fingrar medan jag snabbt samlar ihop dem. Bär ut kopparna och faten i köket och diskar undan.
Och jag är kvinna och känner mig levande men jag längtar efter något. Jag vet inte efter vad men det är som en djup lågmäld sång i mig. Jag ställer mig i fönstret och ser ut.
Det är vår och gräset har hunnit bli grönt. Mannen går därute och är upptagen i det han gör. Man kan se att han koncentrerar sig. Det syns på minen. De sammanbitna läpparna.

Jag skulle vilja prata med honom. Jag skulle vilja sitta ned och prata, ja, det skulle jag.
Jag känner mig orolig, har inte lust att företa mig något idag. Borstar håret.

Han.
Det har blivit kväll. Teven är påslagen och programmen avlöser varandra. Vi sitter bredvid varandra och jag känner mig väl tillfreds. Snart börjar fotbollen och jag ser fram emot det. Jag ser på kvinnan vid sidan om mig och kan inte undgå att se att hon inte ser särskilt glad ut.
"Vad är det?", frågar jag.
"Ingenting", svarar hon.
"Så skönt!", tänker jag och häller upp en öl.
"Ska du ha?", frågar jag välvilligt men hon skakar tyst på huvudet.
Fotbollen börjar nu och jag mår så väl. Det är för djävla bra allting. Jag är nöjd med mig själv och med dagen i stort och ölen sitter inte fel den heller.

Hon.
"Jag tänker inte sitta kvar här. Han ser mig ju ändå inte och fotbollen kan han ha för sig själv!", tänker hon upproriskt.
"Varför förstår han inte? Och hur skulle jag kunna förklara när han ändå inte skulle ha tid att lyssna?"
Hon reser sig upp med en liten suck men i dörren vänder hon sig om och ser på honom.
Och hon ser en man hon älskar väldigt mycket. Hon ser en man som inte ser henne.
"Vad är det?", frågar han medan han kastar en hastig blick på kvinnan där i dörröppningen. Det ser ut som om hon tänker gå därifrån i nästa ögonblick.
"Ingenting", svarar jag och hoppas att han ska stänga teven och komma fram till mig, lägga armarna om mig och viska att han vill att vi ska prata en liten stund.

Högljutt kommenterar han spelet på planen och han har glömt mig. Jag suckar högt.
"Vad är det"?, frågar han frånvarande.
"Ingenting", svarar jag och stänger dörren efter mig..                                Och den här lilla historien skrev jag samma kväll  efter vissa funderingar på ovanstående.
          
                                                                                   Telefonsignal i natten

När kaffet var färdigt då ringde telefonen just i samma ögonblick och jag rusade med den heta koppen i handen för att lyfta luren. Men det var försent. De gälla signalerna hade redan ljudit länge och det var just ett enda ögonblick för sent. Men jag hade börjat bli van. För den sista tiden hade telefonen ringt allt oftare och det hade också hänt att ingen varit där... inget svar. Förutom andetagen. Jo, dem hade jag hört. Ett slags väntande där i luren... och så de där andetagen. Det lät nästan som om någon försökte hålla tillbaka andan och jag hade tänkt att det var någon som jag kanske kände. Någon som behövde min hjälp? För jag hade inte blivit särskilt skrämd. Inte ens då när signalerna väckte mig mitt i natten. Mera som en oro. Vem var i nöd? Vem behövde mig så? Det var de tankar som kommit till mig den första tiden. Och jag var som sagt inte rädd. Inte då.

Rädslan började smyga sig på mig flera veckor senare. Det var då jag upptäckte... eller snarare anade att jag var bevakad. För jag började känna på mig då det var tid... att signalerna skulle komma. Som vilda skri. Alltid på natten, just som jag somnat in, då ringde det. Och om jag varit ute då ringde telefonen... ja,jag kunde höra de bekanta signalerna redan i trappan. Och om jag låg i badet. Då ringde det. Naturligtvis var det väldigt irriterande och jag blev alltmera frusterad.

Nu är jag rädd. För jag känner att det är någon därute som ser mig. Men jag vet inte vem. En okänd man. Någon som vill mig illa... ja,jag börjar tro det. Och de återhållna andetagen är mera hörbara nu. Jag kan känna hans närvaro, nästan som om han befann sig i rummet.
Telefonen ringer igen, alldeles just nu. Lite darrande lyfter jag luren och svarar... "Hallå?"... Det är en röst! "Kvinna!", hör jag en man viska dovt. Han har en mörk men ändå mjuk stämma, tänker jag. "Ja?"... frågar jag... "Ja, vem är du? Vad vill du?"

Tystnad

Och natten är här och jag är alldeles ensam. Tystnaden i luren är så intensiv men mannens närvaro så påtaglig att jag nästan kan känna den.
"Jag behöver dig", hör jag honom säga. "Jag har blivit besatt av dig, din slyna!"
"Men du känner mig inte", hör jag mig själv säga, "Varför kallar du mig för slyna?"
Jag borde kasta luren och ja, jag borde inte ens tala ett enda ord med den person som stört mig så. Jag borde skälla ut honom, jag borde skaffa ett hemligt nummer och få slut på den här historien så fort som möjligt. Men jag är nyfiken... jag vill veta, jag vill förstå.
"När jag ser dig gå på trottoarerna i de där höga klackarna, med det där leendet du har... då vill jag bara att du ska bli min. Och jag ser dig... jag ser dig hela tiden!"
Jag ber honom vara tyst! Jag ber honom låta mig vara! Jag säger att han inte är normal och att han ska sluta att besvära mig! Jag är rädd nu och orden som kommer från mina läppar blir hårda som piskrapp. Hjärtat dunkar och jag håller hårt om telefonluren och kryper ihop i fåtöljen.
"Kan du se mig nu också?", frågar jag till slut lite tyst, uppgivet. Svaret kommer som en chock. "Ja,du sitter där i din fåtölj och tror att du är skyddad för min blick. Men det är du inte! Och du är så vacker, kvinna!"
Jag slänger på luren i avsmak. Går upp och vankar trotsigt i rummen. Sveper morgonrocken tätare om mig, men känner mig mera arg än rädd nu. "Så var är du då någonstans!?", frågar jag rakt ut i luften och ser mig omkring. "Visa dig!"... om du bara vågar!"... rasar jag ut i natten.

Tystnad

Det har gått ett år nu. Telefonen har inte ringt. Jag kommer på mig att bli lite underligt besviken då det aldrig mera är han som andas i luren.
När jag badar gör jag det oanständigt. Jag gör många oanständiga saker. Jag kan inte förklara det för mig själv.
Det är som en slags feber.
I natt går jag naken i rummen men telefonen är död.
Jag rör vid mig själv. Jag rör på höfterna medan jag går. Jag har blivit mycket medveten om att jag är en levande varm kvinna.
Jag är en kvinna som vill bli sedd.

Det finns så många kvinnor som aldrig blir sedda. Deras kvinnlighet får aldrig komma till sin rätt. De säger att de inte bryr sig. De säger att de inte behöver männen och att de aldrig skulle tycka om en uppskattande blick, en vissling, ett leende eller en blick som verkar kunna klä av dem nakna. De påstår att de är sig själva nog.
Men jag är en man och jag har förstått.
Föresten så var det jag som ringde. Men jag berättar aldrig vem jag är.
Men jag ska snart ringa till henne igen. Hon väntar. Det brukar de göra efter en tid.

Mannen som ser.

                                                                                bland mina sk samlade noveller
                                                                                                        


Inga kommentarer:

Det var en gång....

En sanning